عملیات وعده صادق ایران توانست علاوه بر رژیم صهیونیستی پیام روشنی به برخی کشورهای منطقه از جمله در قفقاز جنوبی ارسال کند که در سالهای اخیر روابط خود را با رژیم صهیونیستی گسترش داده و به مرکزی برای فعالیتهای ضدایرانی تبدیل شده بودند.
در حالی که جهان پس از حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق در انتظار پاسخ جمهوری اسلامی در راستای اقدام متقابل و تنبیه رژیم صهیونیستی بود، عملیات وعده صادق علاوه بر اینکه پیام روشنی مبنی بر جدیت ایران در محافظت از منافع خود در سراسر جهان و غیرقابل عبور بودن خطوط قرمز اعلامی آن به سرتاسر جهان ارسال کرد، قدرت بازدارندگی کشور را نیز به ویژه در مناطقق پیرامونی تا حد زیادی افزایش داد.
در شرایطی که به نظر میرسد صبر استراتژیک جمهوری اسلامی در مواردی موجب گستاخی برخی دشمنان و حتی تعدادی از کشورهای منطقه شده بوده، اجرای این عملیات نقطه عطفی در تحولات منطقهای به شمار خواهد آمد. فارغ از اینکه وعده مسئولین ارشد نظام در خصوص پاسخ متقابل به رژیم صهیونیستی باید اجرا میشد، لازم بود که قدرتنمایی در این سطح و به منظور جلوگیری از تداوم برخی گستاخیهای تعدادی از بازیگران منطقهای انجام شود.
بدون تردید عملیات وعده صادق ایران در تمام حوزههای پیرامونی جمهوری اسلامی ایران به ویژه در قفقاز بازدارندگی خوبی ایجاد کرده است و کشورهای این منطقه که در سالهای اخیر روابط خود را با رژیم صهیونیستی گسترش داده و به مرکزی برای فعالیتهای ضدایرانی تبدیل شده بودند -به طور مشخص جمهوری آذربایجان- پس از آن احتمالا در سیاستهای خود تجدیدنظر خواهند کرد و به خوبی میدانند که از این به بعد جمهوری اسلامی به هر تهدیدی از سوی آنها پاسخ قاطع خواهد داد.
گفته میشود که حتی پیش از پاسخ ایران نیز مقامات جمهوری آذربایجان به طرق مختلف پیامهایی برای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ارسال و از اینکه کشورشان به عرصه درگیری تبدیل شود، ابراز نگرانی کرده بودند. ایران نیز همچون گذشته به همسایگان خود اطمینان داد که امنیت آنها را امنیت خود میداند و قصد ندارد از خاک آن کشورها برای پاسخ دادن به رژیم صهیونیستی استفاده کند.
اما آنچه عملیات وعده صادق برای الهام علیاف و سایر چهرههای سیاسی قفقاز و آسیای میانه روشن کرد این بود که جمهوری اسلامی ایران در حوزه امنیت خود با هیچ کشوری شوخی ندارد وقتی سرزمینهای اشغالی را که در فاصله 1500 کیلومتری پیرامون خود قرار دارد را مورد هدف قرار میدهد، هدف قرار دادن تهدیدات در فاصله 200 الی 300 کیلومتری از مرزهای شمالی کار چندان سختی نخواهد بود.
لذا میتوان گفت که پاسخ قاطع جمهوری اسلامی ایران به رژیم صهیونیستی به خوبی قدرت بازدارندگی کشور را در حوزه قفقاز افزایش خواهد داد و ترس و وحشت ایجاد شده موجب کاهش گستاخی برخی سیاستمداران منطقه به ویژه در جمهوری آذربایجان خواهد شد و سیر صعودی تداوم و گسترش ارتباطات آنها با رژیم صهیونیستی را کاهش خواهد داد. از طرف دیگر، برای آنها روشن شد که نباید به محفلی برای فعالیت علیه منافع ملی ایران تبدیل شوند.
هر چند که احتمالا رژیم صهیونیستی احتمالا تلاش خواهد کرد تا فعالیتهایش در این منطقه را با توجه به نزدیکی به مرزهای جغرافیایی ایران را ادامه و یا حتی افزایش دهد و همین امر لزوم هوشیاری کامل دستگاه دیپلماسی ایران را میطلبد.
به نظر میرسد تحولات خاورمیانه و به ویژه جنگ غزه مسائل بسیاری را برای افکار عمومی در سایر کشورهای منطقه نیز روشن کرده و اکنون مردم ترکیه به خوبی متوجه شدهاند که سیاستها و اظهارات اردوغان با هم همخوانی ندارد و علیرغم همدردی ظاهری که با مردم مظلوم فلسطین دارند، حاضر به قطع رابطه سیاسی با رژیم کودک کش صهیونیستی نیستند. به عبارت دیگر، شکست اردوغان و ریزش آرای چهرههای نزدیک به او در انتخابات شهرداریهای ترکیه گواه این حقیقت است و جامعه دیندار این کشور اعتراض خود را نسبت به سیاستهای دوگانه رئیس جمهوری این کشور به این صورت نشان دادند.
همین تفاوت در سیاستهای اعلانی و اعمالی و ادامه دادن روابط اقتصادی با اسرائیل موجب شد که اردوغان برخی از شهرهای تاثیرگذار را از دست بدهد. به طور کلی، اقدام ایران زنگ خطری جدی برای کشورهای حامی رژیم صهیونیستی و شرکای آن در منطقه به صدا درآورد که هرگونه همکاری با اسرائیل علیه منافع جمهوری اسلامی غیرقابل پذیرش بوده و موجب اقدام متقابل خواهد شد.