ارزش حوثی ها برای ایران چندبرابر شده است

این واقعیت که حوثی‌ها اکنون می‌توانند موشک‌هایی را به سمت سرزمین های اشغالی و کشتی‌های تجاری پرتاب کنند – البته که تاکنون از اقدامات تلافی‌جویانه پرهیز کرده‌اند – بدون شک ارزش استراتژیک این گروه را برای ایران بیشتر نشان می‌دهد.

فارن افرز در نوشتاری تفصیلی به سراغ رابطه میان حوثی ها ( انصارالله ) یمن و ایالات متحده رفته و ضمن بررسی تنش های اخیر در دریای سرخ به تحلیل چرایی رفتار حوثی ها در سایه جنگ غزه پرداخته و می نویسد:

از اواسط نوامبر، حوثی‌ها بیش از 20 حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ، تنگه استراتژیک که 15 درصد تجارت جهانی از آن عبور می‌کند، انجام داده‌اند. حوثی ها با توصیف حملات خود به عنوان پاسخی به جنگ اسرائیل و حماس، موشک ها و پهپادها را به سمت جنوب سرزمین های اشغالی شلیک کرده اند. حملات دریای سرخ، برخی از شرکت های کشتیرانی را مجبور کرده است تا به طور موقت حرکت از طریق کانال سوئز را متوقف و در عوض در اطراف شاخ آفریقا حرکت کنند، تغییری که حدود ده روز به سفر آنها اضافه می کند. این حملات هنوز به اختلال قابل توجهی در تجارت جهانی منجر نشده است، اما در دراز مدت، افزایش هزینه های حمل و نقل احتمالاً قیمت نفت و هزینه کالاهای مصرفی را در سراسر جهان افزایش می دهد.

سوال اینجاست که چرا حوثی ها در این مقطع دست به چنین واکنشی زده اند؟  از آنجایی که حوثی ها کنترل خود را بر بیشتر شمال یمن تثبیت کردند، شروع به نقش آفرینی بیشتر در صحنه منطقه ای کردند. کانال رسانه‌ای مستقر در بیروت آنها به نام المسیره، محتوایی را به دو زبان عربی و انگلیسی تولید می‌کند تا دیدگاه خود را با مخاطبان بیشتری به اشتراک بگذارد. اشعار سنتی حوثی ها که به صورت موزیک و ویدئو تنظیم شده و به طور گسترده در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود، مخالفت حوثی ها با اسرائیل و ایالات متحده را اعلام می کند.

برای درک اهداف حوثی ها، باید ببینیم شعارهای آنها چیست.  از حدود سال 2003 ،  شعار آنها چند جمله واحد را در بر می گیرد : خدا بزرگ است ، مرگ بر آمریکا ، مرگ بر اسرائیل ،  لعنت بر صهیونیست، پیروزی اسلام نردیک است.

رهبران حوثی در بیانیه های عمومی خود بارها حملات کنونی خود را پاسخی به عملیات اسرائیل در غزه توصیف کرده اند. آنها می گویند که قصد آنها این است که بر اسرائیل فشار بیاورند تا جنگش علیه حماس را کاهش دهد.

فارن افرز در ادامه این نوشتار ادعا می کند که حوثی ها از نقش آفرینی در جنگ غزه استفاده می کنند تا در داخل یمن و در سراسر خاورمیانه مشروعیت ایجاد کنند و توجه خود را از شکست های آنها در خانه ، جایی که محبوبیت آنها در سالهای اخیر از بین رفته است ، منحرف کنند. یمن فقیرترین کشور خاورمیانه و شمال آفریقا است و گفته می شود که حوثی ها دستی در سرکوب مخالفان خود و محدود کردن زنان و دختران دارند.

در سپتامبر سال 2023 ، اعتراضات علیه حوثی ها به دلیل عدم پرداخت حقوق بخش دولتی با دستگیری تعدادی از معترضان همراه شد. در همان بازه زمانی که قبل از طوفان الاقصی است حوثی ها  اعلام کردند که در حال تدارک یک تغییر ریشه ای در دولت خود برای رسیدگی به فساد و مشکلات اقتصادی هستند .

پس از طوفان الاقصی ، یک نظرسنجی مرکز فلسطین برای تحقیقات سیاست و نظرسنجی که در اواخر نوامبر و اوایل دسامبر 2023 انجام شد، نشان داد که ساکنان غزه و کرانه باختری، واکنش یمن به جنگ اسرائیل و حماس را رضایت‌بخش‌ترین واکنش از سوی بازیگران منطقه‌ای ارزیابی کردند.

در منطقه، حوثی‌ها از حملات خود در دریای سرخ و و مواضع اسرائیل استفاده کرده‌اند تا اهمیت خود را برای «محور مقاومت» که تحت رهبری ایران است نشان دهند. گفته می شود که مشارکت ایران و حوثی‌ها در طول جنگ داخلی یمن عمیق‌تر شد. ایران برای حوثی‌ها ارزش قائل است، زیرا آنها به تهران اجازه می‌دهند تا به طور گسترده‌تر عمل کند و در عین حال هرگونه ارتباط با آنها را هم انکار کند.  به عنوان مثال، حوثی‌ها مسئولیت حمله پهپادی در سپتامبر 2019 به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را بر عهده گرفتند، اما گمان می‌رود که این حمله توسط ایران انجام شده باشد. تا زمان آتش‌بس آوریل 2022 در یمن، حوثی‌ها  در حال انجام یک سری حملات در قلمرو عربستان سعودی و امارات بودند که ادعا می شود به کمک سپاه پاسداران ایران بوده است. گفته می شود که نیروی قدس ایران به حوثی ها کمک کرده است تا انبارهایی از تسلیحات پیچیده، از جمله هواپیماهای بدون سرنشین و موشک بسازند. تقریباً از سال 2016، ایران به حوثی‌ها کمک کرده است تا با استفاده از قطعات خارج از کشور، سلاح‌های خود را جمع‌آوری کنند و از تلاش‌های جامعه بین‌المللی برای جلوگیری از قاچاق سلاح به یمن پیشی گرفته است.

این واقعیت که حوثی‌ها اکنون می‌توانند موشک‌هایی را به سمت سرزمین های اشغالی و کشتی‌های تجاری پرتاب کنند – البته که تاکنون از اقدامات تلافی‌جویانه پرهیز کرده‌اند – بدون شک ارزش استراتژیک این گروه را برای ایران بیشتر نشان می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید