گورستان سرخ

آمریکا با طرح تشکیل ائتلاف دریایی علیه حوثی‌ها به دنبال تضمین امنیت اقتصاد دریایی رژیم صهیونیستی بود؛ اما در همراهی کشورهای منطقه با این طرح شکست خورد و باید گفت که دریای سرخ گورستان آنان در صورت اجرای عملیات نظامی خواهد شد.

با طولانی شدن جنگ غزه و کشتار بی‌رحمانه مردم این باریکه از سوی رژیم صهیونیستی و عبور آمار شهدای این تجاوز خونین از ۲۰ هزار نفر، منطقه جنوب غرب آسیا در حال نمایش تغییرات قابل‌لمسی نسبت به‌روزهای آغازین این جنگ خونین است.

ناامن شدن منطقه برای سربازان آمریکایی و مورد هدف قرارگرفتن پایگاه‌های نظامی ایالات‌متحده در عراق و سوریه از سوی نیروهای مقاومت اسلامی و از سوی دیگر در اختیار قرارگرفتن نبض تجاری رژیم صهیونیستی در دریای سرخ توسط یمنی‌ها نمونه‌هایی واضح از چرخش رویکردها در منطقه است.

در برابر این موضع‌گیری عملی در برابر متجاوزان که از سوی کشورهای اسلامی در دستور کار قرارگرفته، آمریکا با ارائه طرحی به دنبال ایجاد ائتلافی دریایی برای مقابله با سد مستحکم یمنی‌ها در برابر کشتی‌هایی که مقصدشان بنادر مناطق اشغالی است، برآمده است.

طرحی که از اکنون می‌توان آن را شکست‌خورده و مطرود از سوی کشورهای اسلامی دانست.

بر اساس اظهارات لوید آستین وزیر دفاع آمریکا، در این ائتلاف کشور بحرین که پایگاه پنجم دریایی آمریکا در آن مستقر است، حضور دارد؛ اما دیگر کشورهای عربی ازجمله عربستان، امارات، مصر و قطر که عموماً در نقش هم‌پیمان و یار غار آمریکا عمل می‌کردند به آن روی خوش‌نشان نداده و عملاً دست ایالات‌متحده را در ایجاد این ائتلاف دریایی در پوست گردو گذاشته‌اند.

یقیناً بخشی از این عدم اقبال را می‌توان به بی‌ثمر ماندن ائتلاف عربی از سوی عربستان علیه حوثی‌ها طی ۸ سال گذشته دانست.

حضور در ائتلاف عربی کشورهای یادشده را وارد باتلاقی کرد که جز لقب جنایتکار جنگی برای آنان چیزی به همراه نداشت و باعث شد تا قدرت حوثی‌ها نسبت به‌پیش از آغاز جنگ رشدی چشمگیر و قابل‌توجه داشته باشد.

رشد قدرت نظامی حوثی‌ها در این سال‌ها به‌گونه‌ای بوده که امروز رو درروی اسرائیل و آمریکا قد علم کرده و در برابر تجاوزهای صورت گرفته در غزه سکوت اختیار نمی‌کنند.

کارشناسان بر این باورند عدم توانایی آمریکا در همراهی کشورهای عربی در ائتلاف دریایی علیه حوثی‌ها که در آن کشورهایی همچون انگلیس، کانادا، اسپانیا، نروژ، بحرین، فرانسه، هلند، ایتالیا حضور دارند، یک شکست بزرگ برای این کشور به‌حساب می‌آید که سرمنشأ آن از حمایت بی‌حدوحصر از جنایات رژیم صهیونیستی است که باعث شده کشورهای منطقه به دنبال کنار کشیدن خود از خون بازی اسرائیل در غزه باشند.

عربستان طی یک اعلام رسمی ورود به این ائتلاف را نپذیرفت و در پی آن امارات نیز که به دنبال تنش‌زایی با عربستان نیست و هشدارهایی جدی از حوثی‌ها به‌منظور عدم نقش‌آفرینی در ائتلاف دریایی آمریکایی‌ها دریافت کرده است چشم روی فراخوان آمریکایی‌ها بست.

از سوی دیگر باید در نظر داشت که بخش مهمی از اقتصاد مصر که وابسته به تجارت دریایی است از این رو، حضور در این ائتلاف موجب بالارفتن ریسک حمل و نقل شده و در نتیجه تا این کشور به‌صراحت عدم حضور خود را در این اجماع دریایی اعلام کرد.

واکنش انصارالله

در همین حال در حالی که  آمریکا در تلاش خود برای شکل‌گیری این ائتلاف از سوی کشورهای منطقه تنها مانده، سخنگوی انصار الله یمن با اشاره به اینکه هیچ ضرورتی برای شکل‌گیری ائتلاف دریایی آمریکا وجود ندارد بر این نکته تأکید داشت که این جنبش موضع خود در قبال درگیری‌ها در غزه را به دلیل تشکیل ائتلاف دریایی تحت رهبری آمریکا در دریای سرخ تغییر نخواهد داد و آب‌های یمن برای همه کشتی‌ها غیر از کشتی‌های اسرائیلی یا کشتی‌های عازم اسرائیل امن هستند.

حوثی‌ها بر این باورند که عملیات دریایی یمن تا توقف کامل نسل‌کشی در غزه ادامه می‌یابد به‌نحوی‌که سرلشکر «محمدناصر العاطفی» وزیر دفاع دولت نجات ملی یمن با بیان اینکه دریای سرخ گورستان شما خواهد شد، گفت: امکاناتی در اختیارداریم که می‌توانیم ناوگان‌ها و کشتی‌ها و زیردریایی‌ها و ناوهای هواپیمابر آمریکایی را غرق کنیم.

در شرایطی آمریکا به دنبال اجرای عملیات نظامی در دریای سرخ است که آمارها حکایت از برقراری ۱۲ درصد از تجارت جهانی و ۳۰ درصد ترافیک حمل‌ونقل کانتینری جهان در این دریا دارد.

با جدی‌تر شدن اجرای عملیات دریایی یمنی‌ها علیه کشتی‌هایی که به مقصد اسرائیل به حرکت درآمدند برخی از شرکت‌های بزرگ دریایی ازجمله مرسک، Hapag Lloyd و MSC تصمیم به تغییر مسیر حرکت خود و دور زدن آفریقا برای رسیدن به بنادر اراضی اشغالی گرفته‌اند که این موضوع زمینه‌ساز افزایش هزینه و طولانی‌تر شدن مسیر رسیدن کالا به رژیم صهیونیستی و نهایتاً تأثیرگذاری منفی در اقتصاد جهانی و رشد قیمت نفت خواهد شد.

حال باید دید با توجه به ضریب حساسیت دریای سرخ در حوزه اقتصادی؛ آمریکایی که در تشکیل ائتلاف دریایی علیه حوثی‌ها در منطقه تنها مانده است چگونه می‌تواند از این معادله خودساخته که در حل آن ناتوان مانده، خارج شود.

 

 مصطفی خدابخشی

دیدگاهتان را بنویسید