آیا کرانه باختری در مسیر تبدیل شدن به غزه‌ای دیگر است؟

بی ثباتی کابینه رژیم صهیونیستی، افزایش عملیات های ضد صهیونیستی در کرانه باختری و تقویت جایگاه مقاومت در این منطقه، گمانه زنی ها را به این سمت و سو هدایت می کند که جغرافیای درگیری میان فلسطینیان و صهیونیستها گسترده شده و به سمتی می رود که کرانه باختری را به غزه ای دیگر تبدیل کند.

از تحلیلگران عرب در یادداشتی در پایگاه مرکز اطلاع رسانی فلسطین با بیان این مطلب افزود: عملیات‌های مقاومتی و ضد صهیونیستی فلسطینیان در کرانه باختری از نظر کمی و کیفی رو به افزایش و بهبود است. طی ۶ ماه گذشته یعنی از ماه مارس تا پایان اوت گذشته، بیش از ۴۰ عملیات علیه اهداف صهیونیستی صورت گرفته است.

این عملیات‌ها گاهی اوقات تیراندازی و گاهی بمب‌گذاری یا حمله با سلاح سرد بوده است و به طور میانگین هر هفته، دو عملیات بزرگ ضد صهیونیستی اتفاق افتاده است که عدد بالایی بوده و نگرانی صهیونیست‌ها را به دنبال داشته است.

نقشه عملیات‌ها در کرانه باختری در بازه زمانی مورد اشاره حاکی از آن است که بیشتر مجریان این عملیات‌ها، از ساکنان مناطق شمالی کرانه باختری به ویژه دو شهر جنین و نابلس (۱۵ عملیات) هستند.

توزیع جغرافیایی دیگر عملیات‌ها در مرکز و جنوب کرانه باختری هم به این ترتیب است: رام الله (۷ عملیات)، اریحا (۲ عملیات)، قدس (۱۰ عملیات)، بیت لحم (۲ عملیات) و الخلیل (۷ عملیات).

در حالی که سرویس‌های امنیتی صهیونیستی تلاش می‌کنند تا خاستگاه حملات فلسطینیان همچنان در شمال کرانه باختری محصور مانده و به دیگر مناطق این منطقه کشیده نشود و در دیگر شهرهای کرانه باختری به شیوه‌ای کاملا محدود باشد؛ در مقابل گروه‌های مقاومت فلسطین می‌کوشند تا دایره حملات خود را در برخی مناطق گسترش دهند و البته وضعیت ویژه برخی مناطق را هم مورد نظر قرار دهند.

آیا کرانه باختری در مسیر تبدیل شدن به غزه‌ای دیگر است؟

برای مثال حضور نیروهای امنیتی در شهر رام الله مقر اصلی تشکیلات خودگردان فلسطین بسیار پررنگ است؛ حتی اگر این مسئله مانع از وقوع عملیات مقاومتی هم شود، باز مجریان عملیات ها در دیگر مناطق از ساکنان این استان هستند، کما اینکه وضعیت قدس نیز برای فلسطینیان بسیار پیچیده است.

با این حال، اگر به برخی اردوگاه های فلسطینی شهر قدس همچون «شعفاط» یا برخی محله ها نگاه کنیم، می بینیم که بسیاری از جوانان فلسطینی در این مناطق حامی عملیات های مقاومتی هستند، اما قدرت دستگاه های اطلاعاتی در این شهر موجب شده تا پایه گذاری گروه های مسلح دشوار و پیچیده شود.

«آموس هرئیل» روزنامه نگار صهیونیست در روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نوشت که گروه های فلسطینی و در راس آن ها جنبش حماس می دانند که “اسرائیل” و تشکیلات خودگردان دچار ضعف شده اند و بر همین اساس، استراتژی آن ها مشخص می شود.

او افزود: سوالی که اکنون برای سرویس های امنیتی اسرائیلی مطرح است، در رابطه با احتمال وقوع رویارویی گسترده با حماس در قدس و دیگر شهرهای کرانه باختری نیست، بلکه در این باره است که این درگیری چه زمانی به وقوع خواهد پیوست.

صهیونیست ها می گویند که جنبش های حماس و جهاد اسلامی به دنبال ملتهب کردن منطقه و حضور شمار بیشتری از فلسطینیان برای رویارویی با اشغالگران از طریق تشویق دیگر مناطق کرانه باختری غیر از شمال این منطقه به مشارکت در مقاومت است و این کار در اردوگاه های آوارگان فلسطینی ساده است و بدین ترتیب عملیات های مقاومتی از اردوگاه جنین و عسکر به اردوگاه عقبه جبر در اریحا سرایت پیدا می کند و هدف این است که جغرافیای درگیری ها وسیع تر شده و کار به انتفاضه ای گستره منتهی شود.

آیا کرانه باختری در مسیر تبدیل شدن به غزه‌ای دیگر است؟

گروه های مقاومت از دو مسئله برای گسترش جغرافیای عملیات های مسلحانه خود بهره می گیرند: نخست بی ثباتی سیاسی بین کابینه و اپوزیسیون رژیم صهیونیستی که فرصتی را پیش روی گروه های فلسطینی یا افراد غیرمرتبط با این گروه ها قرار داده تا دست به عملیات هایی بزنند که بیش از پیش بر آتش تنش و بحران داخلی رژیم صهیونیستی می دمد و موجب می شود تا اپوزیسیون اتهامات بیشتری را به کابینه در خصوص ناتوانی در تامین امنیت صهیونیست ها وارد کند.

مسئله دوم، ضعف و ناتوانی تشکیلات خودگردان فلسطین در برخی مناطق است، بنابراین مقاومت جایگاه خود را تقویت کرده و حمایت از آن بیشتر شده، همانگونه که حماس در منطقه الخلیل در جنوب کرانه باختری و اردوگاه های آوارگان فلسطینی و برخی روستاهای نزدیک به آن چنین کاری کرده و از مقبولیت خود در جنبش های دانشجویی در منطقه به بهترین شکل بهره برده و این یعنی اینکه این جنبش توانسته نسل جوان را به سمت خود جذب کند، یا همانطور که در شهر نابلس و دو اردوگاه عسکر و بلاطه شاهد حضور پررنگ گردان شهدای الاقصی وابسته به جنبش فتح، و جنبش های حماس و جهاد اسلامی هستیم و گروه مقاومت عرین الاسود نیز در همین محیط تاسیس شده است.

به نوشته این تحلیلگر،، رژیم اسرائیل به هر شیوه ای می کوشد تا تشکیلات خودگردان کنترل مناطقی را که در کرانه باختری از دست داده، بازیابد تا بتواند سدی محکم در برابر عملیات های ضدصهیونیستی باشد. در همین راستا، «یونی بن مناحیم» روزنامه نگار و کارشناس امور عربی صهیونیست گفت که دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا طرحی امنیتی را که ژنرال مایک بنزل ارائه داده، به «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان عرضه کرده که بر جذب هزاران نیروی جدید (حدود ۳۰ هزار نفر) در سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان تاکید دارد تا این نیروها آموزش دیده و برای مقابله با گروه های مقاومت در مناطق شمالی کرانه باختری مستقر شوند. هدف از این طرح آمریکا، نابودی گروه های مقاومت مورد حمایت فلسطین است اما به گفته بن مناحیم، عباس این طرح را نپذیرفته، به بهانه اینکه به جنگ داخلی منتهی خواهد شد، اما برخی منابع فلسطینی نیز گفته اند که جز در رسانه ها چیزی از این طرح نشنیده اند.

جنین بزرگ‌ترین خطر برای رژیم صهیونیستی به شمار می رود و این اردوگاه طبق تعریف صهیونیست ها، کانون اصلی به زعم آنها تروریست ها (مبارزان مقاومت) است. از نظر این صهیونیستها، مشکل اصلی جنین این است که ۳ گروه بزرگ مقاومت (شهدای الاقصی، حماس و جهاد اسلامی) به طور مشترک به عنوان گروهی تحت عنوان گردان جنین فعالیت می کنند و مورد حمایت گسترده فلسطینیان هستند.

آیا کرانه باختری در مسیر تبدیل شدن به غزه‌ای دیگر است؟

بر اساس همین گزارش، «عوفر شیلح» روزنامه نگار صهیونیستی تاکید کرد که اوضاع در شمال کرانه باختری بسیار خطرناک شده و حماس همراه با دیگر گروه های فلسطینی تقریبا یک حکومت خودگردان را در این منطقه تشکیل داده و همین مسئله کنترل اوضاع در این منطقه و جلوگیری از وقوع عملیات‌های ضد صهیونیستی در آن را بسیار سخت و دشوار کرده و همزمان نیز موجب شده تا ارتش رژیم صهیونیستی سردرگم شده و نتواند دست به عملیاتی گسترده در این منطقه بزند، زیرا در صورت ورود به این منطقه، باید به فکر اقدامات بعدی نیز باشد و ممکن است ضرباتی سخت و تلفاتی گسترده به نیروهای ارتش این رژیم در صورت ورود به جنین وارد شود و این بدین معناست که این مناطق کم کم در حال تبدیل شده به نوار غزه ای دیگر هستند، به ویژه اینکه شاهد چندین تجربه شلیک راکت در این منطقه به سمت مناطق صهیونیست نشین هم بوده ایم؛ هرچند این حملات تاکنون موفق نبوده است.

به گفته شیلح، رژیم صهیونیستی اکنون در حال برداشت نتیجه سیاست های کوته نظرانه خود در دهه اخیر است، زیرا کابینه های پی در پی رژیم اسرائیل همواره در تلاش برای تضعیف تشکیلات خودگردان و بستن هرگونه چشم انداز سیاسی با آن به بهانه نبود یک شریک فلسطینی حقیقی بودند و تقریبا تمام احزاب رژیم اسرائیل هم با این سیاست موافق بودند و اختلافی اساسی بر سر آن وجود نداشته که این مسئله به طور غیرمستقیم به تقویت گروه های مقاومت فلسطین منتهی شد.

صهیونیستها مدعی هستند که تشکیلات خودگردان پس از عملیات ماه جولای گذشته در جنین، حاکمیت خود در این منطقه را بازیافته و اقدام به بازداشت مبارزان مسلح فلسطینی حتی در اردوگاه بلاطه در نابلس کرده است، کما اینکه حضور پررنگ این تشکیلات در دیگر مناطق همچون بیت لحم مانع از پیوستن آن ها به عملیات های ضدصهیونیستی خواهد شد، زیرا تشکیلات خودگردان اهمیت ویژه ای به این امر می دهد که بیت لحم آرام بماند و مقاومت در آنجا حضوری نداشته باشد.
ترس و نگرانی صهیونیست ها صرفا نسبت به تعداد عملیات های فلسطینیان نیست، بلکه قدرت گرفتن هرچه بیشتر مقاومت در کرانه باختری از دیگر دغدغه ها و نگرانی های آن هاست.

به گفته صهیونیستها، خودروهای زرهی که وسیله ای برای حمایت از جان آنها است، به وسیله مرگ آن ها تبدیل شده و نظامیان داخل آن همیشه نگرانند و در بین صهیونیستها سخن از بمب های پیشرفته و قدرتمند مقاومت است.

آیا کرانه باختری در مسیر تبدیل شدن به غزه‌ای دیگر است؟

در پی شدت گرفتن عملیات های ضدصهیونیستی در کرانه باختری، سرویس های امنیتی رژیم اسرائیل بر ضرورت تغییر استراتژی و شیوه مقابله با حماس و دیگر گروه های مقاومت تاکید دارند و خواستار ترور برخی رهبران این جنبش در کرانه باختری به ویژه آنانکه در چارچوب قرارداد “شالیت” (تبادل گلعاد شالیت نظامی اسیر صهیونیست با اسیران فلسطینی) آزاد شدند، شده اند تا این جنبش و دیگر گروه های مقاومت بهای عملیات های خود در کرانه باختری را بپردازند.

فعالیت گروه های مقاومت در کرانه باختری و علمیات های انفرادی که مجریان آن به هیچ گروه و جنبش فلسطینی وابستگی ندارند، در شرایطی است که تشکیلات خودگردان و رهبران آن رو به ضعف و پیری نهاده اند و همزمان در طرف مقابل هم رژیم صهیونیستی گرفتار بحران سیاسی داخلی است و ساختار این رژیم دچار شکاف و اختلاف شده و بحران های داخلی آن هر روز هم بدتر می شود.

در سایه این شرایط، مقاومت بهترین زمان ممکن را برای گسترش دامنه عملیات های خود در کرانه باختری انتخاب کرده است و هرچند تبدیل کرانه باختری به غزه ای جدید زمان خواهد برد اما انتظار چنین رویدادی را باید در آینده داشت.

 

احمد الجندی

دیدگاهتان را بنویسید