یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در تغییر بازار؛ سفته بازی و دلالبازیهایی است که در بنادر و بورسها انجام میشود که بحران ساختگی ایجاد کرده و اوضاع را تغییر میدهند و به این ترتیب تاحدی بازار دچار تکانه قیمتی میشود.
وزیر نفت به تازگی اعلام کرده که ایران انتظار دارد تولید خود را تا پایان تابستان امسال، به ۳.۴ میلیون بشکه در روز افزایش دهد و اکنون عربستان و روسیه اعلام کردهاند با وجود بهبود بازارهای جهانی نفت خام و انتظار تحلیلگران مبنی بر کاهش عرضه در سه ماه چهارم، کاهشهای داوطلبانه عرضه نفت را تا پایان سال تمدید کردند، حال این سوال مطرح است که آیا افزایش تولید و عرضه ایران؛ روسیه و عربستان را بر آن داشته که دوباره نسبت به کاهش تولید اقدام کنند؟ آیا میتوان گفت که افزایش صادرات از جانب تهران؛ اوپکیها را در شرایط سخت و پیچیده قرار داده است؟ آیا قمیتها دچار افت خواهند شد؟
نرسی قربان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی، درباره تصمیم جدید روسیه و عربستان برای کاهش عرضه و همچنین برنامه افزایش تولید و صادرات نفت ایران و تاثیر آن بر بازار اظهار داشت: برنامه کاهش تولید عربستان و روسیه تصمیمات کلی است که در اوپک و اوپکپلاس اتخاذ شده تا سطح تولید را پایین و قیمت را ثابت نگه دارند و اعضا نیز این کاهش عرضه داوطلبانه را پذیرفته بودند و این موضوع ارتباط مستقیم به ایران ندارد و موضوع بر سر عرضه و تقاضای بینالملل است.
وی افزود: اکنون اوپکیها احساس کردهاند که ممکن است در ماههای آینده عرضه بیشتر از تقاضا باشد و روی قیمت فشار وارد شود، بنابراین تصمیم گرفتند که بار دیگر از میزان تولید خود بکاهند و این تصمیم ربطی به نوسانات صادرات ایران ندارد.
این کارشناس حوزه انرژی گفت: زمانی که اوپکیها تصمیم به توافق برای کاهش تولید و عرضه گرفتند ایران را مستثنی کردند، چون ایران تحریم بود، بنابراین در حسابها آورده بودند که اگر ایران به تولید و صادرات خود را اضافه کند مشکلی برای عرضه و تقاضا جهانی پیش نیاید. بنابراین افزایش تولید و صادرات ایران بالانس اوپک و بازار جهانی را بهم نمیریزد.
وی درباره روند تغییر قیمتها نیز تاکید کرد: تغییر قیمت به مسائل سیاسی، استراتژیک و عرضه و تقاضا ربط دارد و پیشبینی آینده قمیت سخت است، اما در هر حال اکنون قیمتها روند رو به رشد است و با وجودی که ایران تقریبا در ماکزیمم تولید قرار دارد، قیمت نفت افت پیدا نکرده است.
در همین ارتباط علیاصغر زرگر نیز به ایلنا گفت: کاهش تولید عربستان و روسیه ربطی به افزایش تولید و فروش نفت ایران ندارد چون این کشورها به دنبال این هستند که از کاهش قیمت نفت در بازار جلوگیری کنند، به طوری که اکنون شاهدیم به محض اعلام کاهش عرضه قیمت نفت برنت به ۹۰ دلار افزایش یافت، بنابراین این کشورها به دنبال این هستند که قیمت را در حالت ثبات نگه دارند و اجازه سقوط قیمت را ندهند.
وی معتقد است: موضوع این است که سهمیهای که ایران قبل از تحریم در اوپک داشت به مراتب بیش از سهمیه کنونی است، ما قبلا ۲.۴ میلیون بشکه در روز فروش داشتیم و اکنون فروش نفت بین ۱.۴ تا ۱.۸ میلیون بشکه است و هنوز به میزان سهمیه قبلی اوپک نرسیده بنابراین کشورها به این خاطر که ایران فروش را افزایش داده کاهش عرضه را اعمال نکردهاند اما به طور غیرمستقیم این امکان وجود دارد حال که از ایران نفت بیشتری وارد بازار به طور مستقیم و غیرمستقیم روی قیمتها تاثیرگذار باشد، بنابراین عربستان و روسیه تولید را کاهش دادهاند که قیمت ها در حالت ثبات نگه دارند.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: بازار نفت متاثر از عوامل مختلفی است و با یک تا ۲ میلیون بشکه نفت ورود و خروج شود دچار نوسان چندانی نمیشود، اما یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در تغییر بازار؛ سفته بازی و دلالبازیهایی است که در بنادر و بورسها انجام میشود که بحران ساختگی ایجاد کرده و اوضاع را تغییر میدهند و به این ترتیب تاحدی بازار دچار تکانه قیمتی میشود.
وی گفت: کشورها میتوانند میزان زیادی نفت را ذخیره کنند و یا زمانی که نفت در بازار کم است از ذخایر برداشت کند بنابراین بحرانی ایجاد نمیشود بحران ناشی از دلالبازیهاست، در هر حال به نظر نمیرسد که بازار دچار تشتت قیمت شود و حالت ثبات خواهد داشت.
زرگر بیان داشت: بعد از کرونا اقتصاد کشورها در حال رونق است و صنعت توریسم به حالت عادی برمیگردد بنابراین خریداران و مصرفکنندگان نفت توانستهاند خود را با این اوضاع تطبیق دهند و این رشد اقتصادی و رونق توریسم تا حدی توانسته ثباتی به بازار ببخشد و قیمتها را در حد ۸۰ تا ۹۰ تثبیت کنند. ایران هم که دچار تحریم است و مشتری بیشتر نفت ایران چین است، برای سایر کشورها نیز ثبات تولید، قیمت و مصرف وجود دارد و درواقع بعد از کرونا بازار به ثبات رسیده و با کاهش روسیه و عربستان در حد متعادل قیمتها بالا رفته و تثبیت میشود.
وی اظهار داشت: عربستان و روسیه در پی نگه داشتن قیمت با بهرهگیری از معیار خاصی هستند و همواره بدنبال این هستند که از کاهش قمیت باتوجه به تولید اضافی جلوگیری کنند، در این راستا ایران مشتری خاص خود را دارد و افزایش تولید و عرضه ایران ناقض تصمیم اوپکیها نیست، در هر حال اگر عرضه زیاد و تقاضا کم باشد قیمتها افت میکند. بنابراین اصل قضیه این است که روسیه و عربستان بدنبال این هستند که از افزایش عرضه و قمیت جلوگیری کنند و در واقع بدنبال تنظیم بازار هستند و اینگونه نیست که بخواهند مشتری ایران بیشتر شود، بعبارت دیگر در کاهش عرضه، بدنبال رشد تقاضا و تعادل در قیمت هستند.