گرایش ترکیه به رویکرد دیپلماتیک

چاووش‌اوغلو در این سفر پیشنهاد میانجیگری میان لبنان و کشورهای عربی به‌ویژه عربستان و امارات را مطرح کرده است. به اعتقاد نویسنده ترکیه درصدد تکمیل خلأیی است که با کاهش حمایت عربستان از برخی گروه‌های سنّی‌مذهب لبنانی، به وجود آمده است. او قصد دارد در کنار تهران و ریاض، سومین بازیگر منطقه‌ای مؤثر بر فضای بیروت باشد.

ترکیه و امارات در ماه‌های اخیر به سوی بهبود روابط گام برداشته‌اند. روابط فی‌مابین به دلیل ادعای ترکیه در حمایت امارات از کودتاچیان در سال ۲۰۱۶ دچار تنش شده بود. علاوه بر اینکه دو طرف در سوریه و لیبی نیز درگیر جنگ‌های نیابتی بوده‌اند. رفع محاصره اقتصادی قطر از مهم‌ترین زمینه‌های بهبود روابط آنکارا و ابوظبی می‌باشد.

 هم‌زمان مصر و عربستان نیز به دلیل تغییر دولت در واشنگتن و ضرورت تنوع‌بخشی به روابط تجاری، به کاهش تنش با آنکارا روی آوردند که با استقبال اردوغان مواجه شد. علاوه بر اینکه چاووش‌اوغلو با سفر به تهران نیز نشان داد که ترکیه تمایل ندارد اختلافات در قره‌باغ، سطح تنش میان ایران و ترکیه را بیش از پیش افزایش دهد.

 در کنار این موارد باید به آزادی زوج اسرائیلی متهم به جاسوسی اشاره داشت که از اراده ترکیه برای حفظ روابط مناسب با این رژیم حکایت دارد و موجب اولین گفتگوی تلفنی رؤسای جمهور دو طرف در ۹ سال گذشته شد.

 ترکیه سعی می‌کند خطوط رقابت با دیگر بازیگران را در قفقاز، اروپای شرقی، سوریه، لبنان، خلیج فارس، افغانستان و لیبی ترسیم کند. در عین حال که از ارتقای سطح تنش به سطح خصومت جلوگیری کرده و آن را به نوعی رقابت و همکاری متوازن و تؤأمان بدل سازد.

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید