تورم در ایران همچنان بالای 45 درصد است، هرچند در تیر ماه کمی تورم نسبت خرداد کاهش داشته اما همچنان تورم اینقدر بالاست که زندگی دهک های پایین جامعه در مضیقه است و از طرف دیگر این رشد قیمت های تامین مواد اولیه و تقاضای موثر در بازار کاهش داده و همین مساله به رکود اقتصاد دامن زده است.
یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج با اشاره به اینکه بخشی عمده مشکلات بازار پولی در نتیجه ضعف نظارت بانک مرکزی بر بانک هاست، گفت: در مقطع کنونی برخی از بانک ها ورشکسته هستند، زیرا تسهیلات کلانی که به افراد خاص داده شده اقساط برنگشته است و از طرف دیگر با در نظر گرفتن میزان تورم نرخ بهره واقعی در ایران منفی است.
جواد صلاحی با بیان اینکه ایران در رده کشورهایی ورشکسته نرخ بهره منفی دارد، افزود: نرخ تورم انتظاری در ماه های اخیر در کشور به حدود ۵۰ درصد رسیده است، زیرا دولت در سال های اخیر برای تامین اعتبارات مورد نیاز خود استقراض کرده است و حجم نقدینگی در کشور بالا رفته است.
او با تاکید بر اینکه بخش زیادی از هزینه های دولت باید صرف اوراقی شود که در دولت قبل منتشر و سررسید آنها فرا رسیده است، اظهار کرد: رشد نقدینگی در ایران همچنان صعودی است در حالی که دولت از منابع بانکی موجود در بانک مرکزی استقراض کرده است.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه دولت مدعی هست که انتشار اوراق را متوقف کرده است در حالی که وقتی دولت کسری بودجه دارد انتشار اوراق قرضه بهترین راه برای جبران کسری بودجه است، تصریح کرد: دولت وقتی اوراق را زیاد منتشر کند و روند را متوقف کند باعث وارد شدن شوک به اقتصاد کشور می شود.
صلاحی با اشاره به تاثیر سیاست ها دولت بر بازارهای مالی گفت: اگر نرخ بهره و تورم متعادل بود بازارهای مالی کمتر با نوسان روبرو می شدند، زیرا وقتی نرخ تورم انتظاری در ایران ۵۰ درصد و نرخ بهره زیر ۲۰ درصد است نرخ بهره واقعی منفی تمام بازارها را تحت تاثیر قرار داده است.
او با اشاره به اینکه میزان تورم بیشتر از نرخ سود بانکی باعث شده مردم پول نقد را تبدیل به دارایی کنند اظهار کرد: ورود پول مردم به بازارهای مختلف باعث شده تا بانک ها خالی از سپرده شوند و توان تسهیلات دهی ندارند در شرایط که دولت باید بخشی از این منابع را از طریق تسهیلات به بخش های مولد هدایت کند.
خلق پولی و پایه پولی باید براساس گردش یک کالا باشد
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، خلق پولی و پایه پولی باید براساس گردش یک کالا و تولید باشد، اظهار کرد: هر واحد پایه پولی براساس حجم نقدینگی در کشور چرخش یافته محاسبه می شود ، بنابراین باید نقدینگی نباید بیشتر از گردش کالا تولید شده باشد زیرا اگر این اصول رعایت نشود ارزش پول افت می کند و خود به عاملی برای ایجاد تورم میشود.
عبدالمجید شیخی با تاکید بر اینکه در شرایط تورمی خلق پول و گردش آن افزایش می یابد، تصریح کرد: رشد بالای نقدینگی در ایران مربوط به دو دهه گذشته است زیرا به ازای رشد نقدینگی تولید و گردش کالا افت داشته است. زیرا فرایند تولید در کشور یک فرایند مانع زا است؛ اگر موانع کسب و کار برداشته شود حجم کالا و خدمات نیز افزایش پیدا میکند. دولت باید بخش خصوصی را فعال کند تا تولید کالا و خدمات افزایش پیدا کند.
او با تاکید بر اینکه هم اکنون باید خلق نقدینگی توسط بانکها متوقف شود، اظهار کرد: در سال های گذشته سرمایه گذاری بخش حقیقی در اقتصاد رشد نکرده و به واسطه آن تولید کالا و خدمات نیز رشد نکرده است، از این رو بهترین راهکار مدیریت نقدینگی است.
این کارشناس اقتصادی بیان اینکه حذف دلار و یورو از معاملات باعث می شود تسلط دلار بر اقتصاد کمرنگ شده نوسانات بازار هم کمتر شود، گفت: به طور قطع ایران باید همکاریهای چند جانبه ارزی با کشورهای همسایه نقش مهمی در کاهش وابستگی به دلار و یورو دارد، اظهار کرد: این مساله منجر میشود که تأثیر دلار بر حجم مبادلات کاهش یابد و این کار کمک میکند نوسانات دلار تأثیری بر اقتصاد کشور نداشته باشد.